Zlato opět jako hlavní rezervní měna světa? Čína rekordně nakupuje

Stále víc ekonomů a byznysmenů si klade otázku, jestli se zlato opět může stát hlavní rezervní měnou světa. Převažuje sice názor, že návrat ke zlatému standardu je nereálný, některé velké země v čele s Čínou ale žlutý kov rekordně nakupují.

 
Zlaté cihly
20.6.2016 10:32 

„Zlato by se rezervním aktivem stalo jen v případě vážné ztráty důvěry společnosti v peníze,“ dodal šéfekonom Monety Money Bank Petr Gapko. Také Patrik Hudec z investiční společnosti Generali Investments si myslí, že zlato už se rezervní měnou nestane.

„I přesto, že drtivá většina institucionálních analytiků tvrdí, že návrat ke zlatému standardu je nereálný, zdá se, že opak bude pravdou. Se zlatem se totiž počítá jakožto s páteří nové rezervní měny,“ poznamenal hlavní analytik akciové společnosti Zlato David Marášek.

Připomněl, že východ pod vedením Číny se už stal iniciátorem tohoto procesu. Rekordní nákupy zlata Číny, Ruska a Indie v posledních pěti letech, ale také založení a zahájení provozu Asijské banky pro investice do infrastruktury letos v lednu, jsou silnými signály, že tento proces již začal.

Cn Gold Reserves

Ztráta kredibility nebo úplné selhání západních centrálních bank podle Maráška povede k hledání alternativy, jak „ukotvit“ dluhovou megabublinu a najít opět poctivou formu peněz. „Právě nové praktiky a experimenty centrálních bank jako je kvantitativní uvolňování, ale také záporné úrokové sazby, či kontinuální měnové intervence, mohou už velmi brzy způsobit ztrátu kredibility těchto institucí,“ varoval analytik.

Peníze, které centrální banky tisknou, nejdou podle něj do ekonomiky, ale zůstávají na účtech centrálních bank. Jinými slovy, centrální banka podle Maráška převzala roli mezibankovního systému. Banky nejsou schopny dostat nové peníze do ekonomiky prostřednictvím nadměrného úvěrování i díky regulaci. Ta se navíc zpřísňuje.

Zdroj: E15

30 denní pohyb ceny zlata USD/oz

60 denní pohyb ceny zlata USD/oz

6 měsíční pohyb ceny zlata USD/oz

Roční pohyb ceny zlata USD/oz